KKTC’de kalkınma hamlesi başlatıldı

0
146

Türkiye ile KKTC hükümetleri arasında imzalanan İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması uyarınca, 2021 yılı 1.  Gözden Geçirme Toplantısı Lefkoşa’da yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı Kıbrıs İşleri Koordinatörü Halil Afşarata ve KKTC Başbakanlık Müsteşarı Ömer Köseoğlu eşbaşkanlığındaki heyetler arasında gerçekleştirilen ve iki oturum halinde süren Gözden Geçirme toplantısında, 2021 Yılı Eylem Planı’nda yer alan eylemlerdeki ilerlemeler ile KKTC ekonomisinin gidişatı değerlendirildi.
 
Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı Kıbrıs İşleri Koordinatörü Halil Afşarata, toplantının başında yaptığı konuşmada, KKTC’de kalkınma hamlesi başlatıldığını söyledi.

“Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay’ın imza koyduğu İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nı gözden geçirmek üzere buradayız” diyen Afşarata, KKTC kalkınma hamlesi başlatıldığını belirtti.
Kalkınma hamlesinin “enstrümanları” arasında karayolları, hastaneler, mobil enerji santralleri, e-devlet, tarımsal alanlar gibi konuların olduğu bilgisini veren Afşarata, ekonomik enstrümanlara yasal enstrümanların da eşlik etmesi gerektiğini vurguladı.
Afşarata, kalkınma hamlesinde bürokrasinin kaldırılması ile vatandaşların yaşam kalitesinin de artacağını kaydetti.
KKTC Başbakanlık Müsteşarı Ömer Köseoğlu da, KKTC’nin mevcut durumunun, Kovid-19 salgınının etkilerinin, İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nın eylem planlarının gözden geçirileceğini ve KKTC ekonomisini daha iyi hale getirmek için yapılabileceklerin tartışılacağını söyledi.
 
 
KEİ OFİSİ GENEL BİLGİLENDİRME YAPTI

Birinci oturumda, KKTC Ekonomisinin gidişatı gözden geçirildi, Covid-19 salgınının ekonomik etkileri ve Anlaşma eki 2021 Yılı Eylem Planındaki yer alan maddelerdeki son durum ele alındı.

Gözden geçirme toplantısının ikinci oturumunda ise öne çıkan ve önemli projelerdeki ilerlemeler üzerinde duruldu.

Toplantıda, İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nın Ek-1’inde yer alan 12 maddelik Eylem Planı’nda belirlenen hedefler ve reform eylemlerine ilişkin olarak şimdiye kadar yapılan çalışmalar ve gerçekleşmelere ilişkin Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği (KEİ) Ofisi tarafından genel bilgilendirme yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti-KKTC 2021 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile KKTC Başbakan Ersan Saner arasında 3 Mart 2021 tarihinde Ankara’da imzalanmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz