“Kıbrıs Türk Tarihi ve Öğretimi Paneli ” yapılıyor

0
135

“Kıbrıs Türk Tarihi ve Öğretimi Paneli ” yapılıyor

Girne’de yapılan“Kıbrıs Türk Tarihi ve Öğretimi Paneli ” İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı…

Panelde daha sonra müzik dinletisi yer aldı…

Panelin açılış konuşmasını yapan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, tarih konusunun yeni baştan değerlendirilmesi gerektiğini kaydederek, tarihsiz ne diplomasi ne de bilim yapılabileceğini ifade etti. Çetin, Kıbrıs için her türlü çalışmaya hazır olduklarını da kaydetti…

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal da Osmanlı devletinin sahip olduğu mirasla 40’tan fazla ülkede hüküm sürdüğünü anımsatarak, Osmanlı Devleti’nin geride dünyanın en büyük arşivini miras bıraktığını kaydetti…
Kıbrıs’taki Türk varlığını ortaya koyan Vakıf kaynaklarının araştırıldığını ifade eden Ünal, bu eser incelendiğinde birçok ayrıntının ortaya çıkacağını vurguladı…

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof Dr. Muhammet Hekimoğlu ise mazinin ihtiyaç olunan hafıza alanı olduğuna işaret ederek, bunun aracısının ise tarih olduğunu anlattı.

Tarihin bir kimliği gelecek değerleriyle inşa etmenin vazgeçilmez aygıtı olduğunu dile getiren Hekimoğlu, Kıbrıs tarihi için ellerinden gelen yardımı yapacaklarını kaydetti…

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu da, İnsanların soylarını ırklarını ve tarihlerini bilmesi gerektiğini ifade ederek, 450 yıl önce ülkeye ayak basan Osmanlının torunları olarak bu panelin düzenlenmesine önem verdiklerini kaydetti. Amcaoğlu, ülkeden mezun olup giden öğrencilerin ülkenin tarihini bilmesi gerektiğine işaret ederek, bu anlamda da bu panelin sonuçlarının çok önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de “tarihin ders almazsanız tereddütten ibarettir” diyerek, tarihin okullarda ne şekilde anlatıldığının gözden geçirilme zamanının geldiğini ifade etti.

Büyükelçi Başçeri, tarih anlatılırken yaşatılmasının da şart olduğunu kaydederek, milli kimlik merkeze alınmadan verilemeyen bir tarihte evrensel değerlerin verilemeyeceğini belirtti.

Geçmişi bilmeyen ve anlamayanın geleceğini kuramayacağını da ifade eden Büyükelçi Başçeri, Kıbrıs Türkünün kimliğini korumak için yapılan mücadeleye değindi…

“Kıbrıs Türk Tarihi ve Öğretimi Paneli ” yapılıyor

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da Kıbrıs Türkü’nün bu ülkede tarihini bilmek zorunda olduğunu kaydederek, 1571’de Osmanlı’nın Kıbrıs’a gelişiyle başlayan süreçte yaşananları anımsattı…

Avrupa’nın Güney Kıbrıs’ı tek başına üye olmasının yanlışlığına işaret ederek, Avrupa’nın işine geldiğinde uluslar arası hukuku çiğnediğine değinen Cumhurbaşkanı, Rum tarafının Kıbrıs’ı Helen yapma mücadelesini sürdürdüğünü anlattı…

Kıbrıs tarihiyle ilgili Rumların kabul etmediği birçok gerçeğin ortada olduğunu kaydeden Tatar, tarihçilerin yapacakları çalışmalarla büyük Osmanlı arşivinin Kıbrıs tarihindeki gerçekleri ortaya koyacağını ifade etti…

Eğitim sisteminin Vehbi Zeki Serter’in yazdığı gerçeklere yeniden dönmesi gerektiğini kaydeden Tatar, Kıbrıs Türk tarihinde Mehmet Ali Talat döneminde yaşanan değişikliği eleştirdi…

Tatar, Financial Times’a verdiği demeci değerlendirirken de birçok gerçeği ortaya koyduğunu ifade ederek, “tek bir kelimeye takıldılar. Ben ırkçı demişim. Benim nerem ırkçı. Benim ırkçı olmadığımı herkes bilir” dedi…

Tatar, gençleri milli şuurla yetiştirmenin bu ülkeye verilecek en iyi hizmet olacağını da belirtti…

Panel açılış konuşmalarının ardından oturumlarla devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz