Yunanistan silahlanma yarışına hız verdi

0
140

Miçotakis, Fransa ile yeni silah anlaşmaları imzalamadan önce Yunan Devlet Televizyonu ERT’e verdiği özel röportajda, Yunan Silahlı Kuvvetlerinin modernleşmesi gerekliliğini vurgulayarak, “Türkiye ile bir silahlanma yarışına girme niyetim hiç yok.” ifadesini kullandı.

Ancak Yunanistan’ın son yıllarda yaptığı anlaşmalar durumun tam da böyle olmadığını gösteriyor.

1996 yılında Türkiye ile yaşadığı Kardak krizinden sonra silahlanma yarışını giren Yunanistan, 2008 yılından itibaren girdiği ekonomik kriz nedeniyle silah alımlarını durdurmak zorunda kaldı.

Son yıllarda ise, ekonomik krizin etkilerinin kısmen azalmasıyla Yunanistan, üst üste silah anlaşmaları imzalamaya başladı. Miçotakis, Eylül 2020’de Yunan silahlı kuvvetlerinin caydırıcılık gücünün artırılmasını öngören 10 yıllık silahlanma projesini açıkladı. 10 yıllık silahlanma programının 10 milyar euro düzeyinde olacağı belirtiliyor.

İşte, Yunanistan’ın son yıllarda imzaladığı silah anlaşmaları…

2017 ABD: F-16 modernizasyonu

ABD Dışişleri Bakanlığı, 17 Ekim 2017’de Yunan Hava Kuvvetleri’nin elindeki F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu için $2.4 milyarlık bir satışa onay verdi. 6 Kasım günü ise ABD’li Lockheed Martin şirketi, Yunan Deniz Kuvvetleri’ne ait dört adet P-3B Orion deniz karakol ve gözetleme uçağının modernizasyonu için $260 milyonluk bir sözleşme imzaladı.

Savunma Sanayi analisti Arda Mevlütoğlu’nun Anadolu Ajansı’nda yer alan yazısına göre, ABD ile başlatılması planlanan modernizasyon projesi, Block 50, Block 52 ve geliştirilmiş Block 52 modeli toplam 123 F-16’nın kapsamlı bir yenileştirmeden geçirilmesini kapsıyor.

Proje ile uçakların, F-16’nın en son modeli olarak geliştirilen F-16V seviyesine çıkarılması öngörülüyor. F-16V, üretici firma Lockheed Martin tarafından başta Hindistan olmak üzere aktif bir şekilde pazarlanan, yeni nesil silah ve algılayıcı sistemlerle donatılmış bir F-16 türevi.

2020 Fransa: 18+6 Rafale savaş uçağı

Fransa geçtiğimiz yıl Fransa’da 18 Rafale savaş uçağı alacağını duyurdu.

Miçotakis, geçtiğimiz günlerde Selanik’te yaptığı konuşmada, “Geçen yıl burada (Selanik) 18 adet Rafale savaş uçağı satın alımını açıklamıştım. Bu sayı, kısa sürede 24 olacak” dedi.

Fransa’dan alınacak ek 6 adet Rafale savaş uçağı’nın maliyeti 800 milyon euro civarında. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelerin ardından 10 milyar euro’luk bir bir silahlanma programı açıklamıştı.

Fransa’ya silahları ile birlikte maliyeti 2.3 milyar euro’yu (silahsız 1.9 milyar euro) bulan, 12’si kullanılmış, 6’sı da yeni olmak üzere toplam 18 Rafale savaş uçağı sipariş etmişti.

Kullanılmış 6 adet Rafale, aralık ayında toplu olarak Yunanistan’a getirilecek. Rafale uçakları, Atina’ya yakın Tanagra Hava Üssü’nde konuşlandırılacak.

2021 İsrail: Heron 1 tipi İHA

Geçtiğimiz haziran ayında Yunanistan’ın İsrail’den kiraladığı Heron 1 tipi İHA’lar, İskiri (Skyros) Adası’nda yer alan 135. Muharip Filo Komutanlığı’nda görüntülenmişti.

İsrail, geçtiğimiz yıl iki yıl süren müzakerelerin ardından Yunanistan’a üç yıllığına iki adet Heron İHA kiralanması için sözleşme imzalandığını duyurmuştu.

Anlaşmaya göre kiralama süresinin sona ermesinin ardından Yunanistan’ın sistemleri satın alma hakkı da bulunuyor.

2021 İsrail: Spike füzeleri

İsrailli Elbit Systems, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan AH-64A Apache Taarruz Helikopterlerini Spike füzeleriyle modernize etmeyi amaçlıyor.

Elbit Systems, Yunan Ordusu’na ait 19 adet AH-64A Apache Taarruz Helikopteri’ni, SPIKE-NLOS ve SPIKE ER2 Anti-Tank Güdümlü Füze (ATGM) sistemlerinin entegrasyonu ile TADS/PNVS hedefleme sisteminde bulunan sensörlerin değiştirilmesini içeren bir modernizasyona tabi tutmayı teklif ediyor. Söz konusu modernizasyon faaliyetinin bedelinin ise 35 milyon ABD Doları olacağı tahmin ediliyor.

2021 Almanya: Ağır Torpido

Yunanistan’ın tedarik edeceği SeaHake mod 4 tipi Ağır Torpidolar, Yunan Donanması envanterindeki Type 209 ve Type 214 tipi denizaltılarda kullanılacak.

Toplam 44 adet torpido tedarik edecek Yunanistan, bunun için 110 milyon euro değerinde bir ödeme gerçekleştirecek.

2021 Fransa: Fırkateyn

Son olarak ise, Yunanistan, Fransa’dan 3 fırkateyn alacağını duyurdu. Anlaşma, bugün Elysee Sarayı’nda bir araya gelen Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron görüşmesinden sonra duyuruldu. Belharra sınıfı fırkateynlerin Fransa’da üretileceği belirtildi.

Miçotakis ile ortak basın toplantısında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “anlaşmanın iki ülke arasındaki güvenin bir göstergesi” olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki “stratejik ortaklığın” güçlendirilmesi kapsamında verilen üç fırkateyn siparişi için askeri sözleşme imzalandı.  

Yunanistan silahlanma yarışına hız verdi

Yunanistan silahlanma yarışına hız verdi

Yunanistan silahlanma yarışına hız verdi

TRT

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz