KKTC’ye hava, deniz ve ada dışından gelip kara sınır kapılarını kullanarak girecek 18 yaş üstündeki kişilerin, pazartesiden itibaren AdaPass internet sitesinden “KKTC Yolcusu Giriş Formu” doldurması zorunlu kılındı.
Bir süredir bu işlemi yapamayanların gerekli belgeleri sunması halinde ülkeye girişine izin verilirken Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin bu akşam Sağlık Bakanlığı’nca açıklanan kararlarıyla ülkeye gelecek yolcular için bazı zorunluluklar alındı.
Kararlara göre, ülkeye hava-deniz yolları ve ada dışından gelip kara sınır kapılarını kullanarak giriş yapacak kişiler, yolculuk öncesi adapass.gov.ct.tr adresinden girerek “KKTC Yolcusu Giriş Formu”nu doldurarak bu formun çıktısını alacak.
AB, Birleşik Krallık, Türkiye’den gelen yolcular ve Adapass’a sahip kişilerin doldurulacak formda belirtilen aşı belgesi yüklenmesi gereken yere QR kodlu aşı belgesinin ve PCR belgesi yüklenmesi gereken yere QR kodlu PCR sonuç belgesinin QR kodlarını tablet/cep telefonlarının kamerasından okutmak suretiyle yüklemesi de zorunlu olacak.
Karara göre, KKTC Yolcusu Giriş Formu ile ülkeye giriş zorunlu olup KKTC Yolcusu Giriş Formunda gerekli olan belgelerin QR kodlarının kaydedilebilmesi amacıyla sadece tablet/kişisel cep telefonlarından kullanılabilecek.
Siteye giriş yapan KKTC vatandaşlarının “ADAPASS”, TC vatandaşlarının “HEALTHPASS”, AB vatandaşlarının “GREENPASS”
Ve UK vatandaşlarının “NHS QR Kodlu Evrak” eklemesi gerektiği kaydedilen açıklamaya göre, eklenen evraklar, ülkeye girişte kontrol edileceği için yolcuların bunları da beraberlerinde getirmesi gerekiyor.
Diğer ülke vatandaşlarının geçerli aşı kartları ve/veya PCR test sonuçlarını AdaPass uygulamasında belirtilen bölüme eklemeleri ve onların da ekledikleri belgeleri kontrol edilmek üzere beraberlerinde taşımaları istendi.
Bu uygulama 18 yaş ve üzeri için zorunlu olacak.
SAĞLIK BAKANLIĞI
45/2018 Bulaşıcı Hastalıklar Yasası Kapsamında Toplanan Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi Tarafından Alınan Kararlar
• Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi tarafından alınan ve aşağıda belirtilen kurallara uyulmaması halinde 45/2018 Bulaşıcı Hastalıklar Yasası 43 (6) maddesi uyarınca cezai işlem uygulanacaktır.
• Uygulanacak kurallar İlçe Emniyet Kurulları, belediyeler ve Polis Genel Müdürlüğü tarafından denetlenecektir.
HAFTALIK COVİD-19 VERİ TABLOLARI (29.09.2021)
KARŞILAŞTIRMA TABLOSU
21.09.2021 28.09.2021 Değişim
Toplam vaka sayısı 596 501 -15,94%
Yerel vaka sayısı 422 380 -9,95%
Karantinada pozitifleşen 147 100 -31,97%
Yurtdışı vaka 27 21 -22,22%
100.000 de vaka sayısı 156,02 131,15 -15,94%
100.000 de yerel vaka sayısı 110,23 99,26 -9,95%
Test sayısı 121.877 137.100 12,49%
Test pozitiflik oranı 0,49% 0,37% -24,49%
Hastanede tedavi gören 55 51 -7,27%
Yoğun bakımda tedavi gören 9 5 -44,44%
Yoğun bakım oranı 0,77% 0,56% -27,27%
Aktif vaka sayısı 1171 891 -23,91%
Kaybedilen vaka sayısı 4 3 -25,00%
İLÇELERİN ORTALAMA GÜNLÜK 100.000 DE VAKA SAYISI
21.09.2021 28.09.2021 Değişim
KKTC GENELİ 22,4 18,7 -16,52%
LEFKOŞA 22,7 23,2 2,20%
GAZİMAĞUSA 23,2 18,3 -21,12%
GİRNE 24,1 14,1 -41,49%
İSKELE 16,3 21,7 33,13%
GÜZELYURT 10,1 7,7 -23,76%
LEFKE 5,1 3,1 -39,22%
KARARLAR
• Ülkelerin renk kodları ile ilgili güncel tablo ve giriş kriterleri komitemiz tarafından yayınlanmasından sonraki ilk Pazartesi gününden itibaren uygulanacaktır.
1 B) ÜLKE RENKLERİNE GÖRE UYGULANACAK KURALLAR
KOYU KIRMIZI;
KIRMIZI;
Bu ülkelerden gelecek kişilere aşılı olup olmadığına bakılmaksızın tüm giriş kapılarında Covid-19 testleri uygulanacaktır.
TURUNCU;
Bu ülkelerden gelecek kişilerin sadece aşısız olanlara tüm giriş kapılarında Covid-19 testleri uygulanacaktır
YEŞİL;
Bu ülkelerden gelecek kişilere kapılarda Covid-19 testi uygulanmayacaktır.
1 C) GENEL KURALLAR;
• AŞILI KİŞİ: Aşı programını tamamlamış. Son dozdan 14 gün sonrasından itibaren.
o SINOVAC: 2 DOZ
o BIONTECH: 2 DOZ
o SINOPHARM: 2 DOZ
o COMIRNATY (Pfizer/Biontech): 2 DOZ
o VAXZEVRIA (Astrazeneca/Oxford): 2 DOZ
o COVID-19 Vaccine Janssen / Johnson and Johnson: 1 DOZ
o SPUTNIK V: 2 DOZ
o MODERNA: 2 DOZ
• Hastalığı geçirmiş kişi: Seyahat öncesi 30-180 gün arasında pozitif PCR testi sonucu ibraz etmesi. Bu kişiler aşılı kişi kapsamında değerlendirilecektir.
• 18 yaş altı çocuklar, aşılı ve yukarıda tanımda hastalığı geçirmiş ebeveynleri ile gelmiş oldukları ülke kategorisine göre, belirtilen PCR test kuralları (6 yaşını doldurmuş çocuklar)doğrultusunda ülkeye giriş yapabileceklerdir.
• Yolcular son 10 gün içinde ayak bastıkları/ bulundukları ülkeler arasında en yüksek risk grubundaki ülkeye göre değerlendirileceklerdir.
2 ADA İÇİ SINIR GEÇİŞ KURALLARI
Ada içi epidemiyolojik durum değerlendirmesi neticesinde geçişlerde Seviye 2 kuralları uygulanacaktır.
*Güney Kıbrıs üzerinden Turuncu-Yeşil Renk Kategori Ülkelerinden ülkemize gelmeyi talep eden kişiler yukarıda “1 B” maddesinde belirtilen ülke giriş kriterlerine göre işlem göreceklerdir. Ancak Turuncu Renk Kategori ülkelerinden ülkemize gelecek AŞILI KİŞİLER son 72 saatlik PCR testini ibraz edememeleri halinde, kara sınır kapılarından Covid-19 testi yaptırmaları koşulu ile ülkemize giriş yapabileceklerdir.
*Turuncu-Yeşil Renk Kategori ülkelerinden gelen ve 10 günden fazla Güney Kıbrıs’ta kalan kişiler ülkemize geçmeyi talep etmeleri halinde Ada İçi Sınır Geçişleri kuralları kapsamında işlem göreceklerdir.
3 ADAPASS
Adapass ile Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin belirlemiş olduğu işletmelere giriş yapacak kişilerin test ve aşı durumlarını elektronik ortamda sorgulayacak sistemdir. Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi tarafından belirlenen kriterler ilgili sisteme entegre edilecektir. Belirlenen mekanlara/aktivitelere/sektörlere/etkinliklere giriş yapmadan önce kişilerin adapass sisteminden alacakları adakoduna göre sorgulanacaktır. Eğer kişinin belirlenen ve Adapass’a yüklenmiş kurallara göre mekanlara/aktivitelere/sektörlere gerekli aşı belgesi ve PCR testleri yeterli ise giriş onayı verilir.
Mekan/sektör/aktivite/etkinliklere girecek kişilerin Adapass sorgulanması tüm ilçelerde kullanılacaktır.
Mekan/sektör/aktivite/etkinlikler, adapass.gov.ct.tr/company/register kayıt olduktan sonra işletmenin e-mail adresi ve kendilerine SMS yolu ile iletilecek şifre ile uygulama açılacaktır.
Kayıt yaptırmayan aşağıda belirtilen mekan/sektör/aktivite/etkinliklerin adapass.gov.ct.tr/company/register sitesinden kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
Sektörler: Bar ve club,meyhane,cafe,restoran,süpermarket, internet cafe, bet ofis, gece klübü, berber, kuaför, güzellik salonları, masaj salonları, dövmeciler, toplu etkinlik yapacak sektörler, mağaza- butik, sinema-tiyatro salonları, konser-sergi, kapalı spor salonları, kapalı yüzme havuzları, oteller, casinolar, gençlik kampları, düğün-nişan-sünnet törenleri, tombala, kapalı çocuk oyun alanları, ibadethaneler
Not: Yukarıda belirtilmeyen sektörler de isteğe bağlı olarak adapass.gov.ct.tr adresine kayıt yaptırabilirler.
• Adapass sorgulaması 18 yaş ve üzeri için zorunlu olacaktır.
• MEKAN/SEKTÖR/AKTİVİTE/ETKİNLİKLERE GİRİŞ YAPACAK KİŞİLERİN ADAPASS SİSTEMİ ÜZERİNDEN KONTROL EDİLECEK AŞI VE PCR KRİTERLERİ AŞAĞIDAKİ TABLODA BELİRTİLMİŞTİR.
AŞILI : TEST YOK AŞISIZ : 72 SAAT PCR/ANTIJEN AŞILI : 7 GÜN PCR/ANTİJEN AŞISIZ: 72 SAAT PCR/ANTİJEN AŞILI : 7 GÜN PCR/ANTİJEN
AŞISIZ : GİRİŞ YOK
AdaPass KAT I AdaPass KAT II AdaPass KAT III
RESTAURANT, MEYHANE, PASTANE, CAFE OTEL CASİNO
BERBER / KUAFÖR, GÜZELLİK SALONU BOKS / GÜREŞ ANTRENMAN BAR/CLUB
İBADETHANELER AÇIK ALAN TAKIM SPORLARI KAPALI FİTNESS SALONLARI
INTERNET CAFE GENÇLİK KAMPLARI STADYUMLAR
BET OFİSİ DÜĞÜN ( YEMEKLİ-KOKTEYLLİ) KAPALI ALAN TAKIM SPORLARI
KAHVEHANE / KIRAATHANE TOPLU DANS / TÖREN / MÜZİK GECE KLÜBÜ
YÜZME HAVUZLARI
SÜPERMARKET / AVM
PERAKENDE SATIŞ MAĞAZALARI
BANKALAR
KONSER / TİYATRO / SERGİ
GENEL KURUL TOPLANTILARI
KONGRELER
DEVLET DAİRELERİ
SİNEMA
OFİSLER
• Adapass sorgulaması 18 yaş ve üzeri için zorunlu olacaktır.
4 Ülkemizde faaliyet gösteren ve aşağıda belirtilen sektörlerde çalışan aşılı kişiler her 14 günde bir, aşısız kişiler ise her 7 günde bir antijen testlerini yineleyeceklerdir.
TABLO: SEKTÖR ÇALIŞANLARININ YAPMASI GEREKEN TESTLER
ANTİJEN TEST
( AŞILILAR HER 14 GÜNDE BİR) (AŞISIZLAR HER 7 GÜNDE BİR)
OTEL ÇALIŞANLARI OKUL ÇALIŞANLARI
CASİNO ÇALIŞANLARI ÖZEL EĞİTİM MERKEZLERİNDE ÇALIŞANLAR
MÜZİSYENLER MARKET / MAĞAZA ÇALIŞANLARI VE TEDARİKÇİLERİ
BAR / CLUB ÇALIŞANLARI BERBER / KUAFÖR/GÜZELLİK SALONLARI/DÖVME SALONU ÇALIŞANLARI
SİNEMA SALONLARINDA ÇALIŞANLAR RESTAURANT ÇALIŞANLARI
TAKIM SPORLARI YAPANLAR CAFÉ ÇALIŞANLARI
YÜZME SPORLARI YAPANLAR MEYHANE ÇALIŞANLARI
KAPALI SPOR SALONLARINDA ÇALIŞANLAR PASTANE ÇALIŞANLARI
KAPALI ÇOCUK OYUN ALANLARINDA ÇALIŞANLAR KAHVEHANE / KIRAATHANE ÇALIŞANLARI
EĞLENCE/KONSER VB ORGANİZASYON GÖREVLİLERİ BANKA ÇALIŞANLARI
GECE KLÜPLERİNDE ÇALIŞANLAR KAMU ÇALIŞANLARI
BAKIM EVİ ÇALIŞANLARI OFİS ÇALIŞANLARI
DENİZ / GEZİ TEKNE ÇALIŞANLARI
İŞÇİ YATI EVLERİ / LOJMANLARDA KALANLAR
ÜRETİM / FABRİKA ÇALIŞANLARI
TOPLU TAŞIMACILIK ÇALIŞANLARI
İBADETHANEDE GÖREVLİ KİŞİLER
İNTERNET CAFÉ ÇALIŞANLARI
BET OFİS ÇALIŞANLARI
BOKS,GÜREŞ YAKIN DÖVÜŞ SPORCULARI
PLAJ/HAVUZ ÇALIŞANLARI
5 Tüm kapalı ve açık alanlarda maske takmak, sosyal mesafe kuralına uymak zorunludur. Kapalı alanlara her 3 m2’ye bir kişi, açık alanlara ise her 2 m2’ye bir kişi düşecek şekilde kişi alınacaktır.
6 Tüm işletmeler müşteri ve çalışan toplamı azami 3 m2’de bir kişi olacak şekilde düzenleme yapacaklardır. Sosyal mesafenin korunabilmesi amacıyla bu işletmeler m2 alanlarını ve çalışan da dahil olmak üzere bir anda işletme içerisinde toplam kaç kişi olabileceğini belirtilen levhayı işletme girişlerine koymak ve bu doğrultuda yerlere işaretleme yapılmak zorundadırlar. Ayrıca hijyen ve dezenfekte koşullarının hem işyerinin içinde hem de giriş ve çıkışlarda uygulanması zorunlu olup, bu tedbirleri almak ve uygulamak işyerinin sorumluluğundadır
7 Yukarıdaki kriterlere göre karantinaya girmesi gereken kişilerin ülkemizde ikamet adresi göstermeleri ve ülkeye “Güvende Kal Uygulaması”nı indirmeleri koşulu ile el bilekliği ile geldikleri ülkeye göre karantina sürelerini belirtilen ikamet adreslerinde evde geçirebileceklerdir. Karantina sürelerini geçirmeleri amacıyla taahhüt ettikleri ikamet adreslerine ya kendi araçları ile yalnız veya bir şoför eşliğinde ya da Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen toplu taşıma, taksi, turistik minibüs izinli araçlar ile gideceklerdir.
65 yaş üstü kişiler ve sağlık nedeni ile kurul ile yurt dışına giden kişiler “Güvende Kal Uygulaması” nı ülkeye gelmeleri akabinde indirebileceklerdir. 12 yaş altı çocuklara el bilekliği takılmayacaktır.
Yukarıda belirtilen kurallara haiz olmayan, ülkemizde ikamet adresi göstermeyen,belirlenen merkezi karantina otellerinde geldikleri ülke renk kodlarına göre (5-14 günlük) merkezi karantinada kalacaklardır.
Ev karantinası kurallarına uymayan kişiler merkezi karantinaya gönderilecek, kişiler karantina ücretlerini kendileri ödeyecektir.
8 Covid-19 pozitif kişi ile karantina gerektiren teması bulunan kişiler karantinaya tabi olacaktır. Aşısız temaslı kişilerden 10 günün bitiminde, çift aşılı kişilerden ise 7 günün bitiminde alınacak PCR test sonucunun negatif olması halinde izolasyon süreleri sonlandırılacaktır. Temaslı kişilerin el bilekliği ile karantina süreci Ek 3’de belirtilen koşullara bağlı olarak temaslı ekibi tarafından belirlenecektir. Temas Takip Birimi’nin veri tabanında temaslı olarak kaydı bulunmayan kişiler yasal olarak temaslı kabul edilmeyecek ve böylece bu kişilere temaslı olduklarına dair resmi belge düzenlenmeyecektir.
9 Covid-19 pozitif kişiler, uygun görülmesi halinde el bilekliği ile karantina sürecini Ek 4’de belirtilen koşullara bağlı olarak evinde geçirebilecektir.
10 Ülkemizde düzenlenecek gemi seferlerine günde azami 4 sefer ve her seferde 350’er kişi
(askerler hariç) bulunacak şekilde yolcu kabul edilmesi gerekli görülmektedir.
EĞİTİM
11 Yapılan çalışmalar ve kılavuzlar incelendiği zaman özel eğitim,okul öncesi, ilk ve orta eğitim 2021-2022 Öğretim Yılı’nın aşağıda belirtilen tedbirler kapsamında tam zamanlı açılması uygun görülmüştür.
Her okul “Okul Pandemi Kurulu” oluşturmakla yükümlüdür. Bu kurul, Sağlık Bakanlığı ile eşgüdümlü çalışacaktır ve en az 2 kişiden oluşacaktır. (250 öğrenciye kadar 2 kişi, her 250 üzeri öğrenciye +1 kişi) Oluşturulan kurulun sorumlusunun iletişim bilgileri Sağlık Bakanlığı’na iletilmesi gerekmektedir.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından belirlenen Pandemi Kurulu temsilcileriyle Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu en az ayda bir olmak üzere durum değerlendime toplantıları yapacaktır.
A) Taşımacılık
B) Maske
C) Giriş-Çıkışlar
D) Sınıf
E) Dezenfeksiyon
F) Teneffüs
G) Ortak Kullanım Alanları
H) Etkinlikler
İ) Hastalık
J) Covid-19 Pozitif Hasta ve Temas
K) Testler
SANAT
15 Profesyonel sanatçıların tiyatro/konser/sergi çalışmalarını/provaları salonların azami üçte biri dolu olacak şekilde yapılacaktır. Bu sektörlerde görev alan kişilerin maske takması zorunludur. Salonda sosyal mesafe, maske kuralına uyulacaktır.
16 Toplu yapılacak dans, tören, müzik, konser, tombala vb gösterileri açık alanlarının büyüklüğüne göre her 2 m2’ye bir kişi düşecek şekilde sayının belirlenerek, alana aynı anda belirlenen sayı kadar kişi kabul edilecektir. Ancak bu alanların büyüklüğü ne olursa olsun en fazla 250 kişi alınacaktır. Kapalı alanları kullanılmayacaktır.
Sinema salonlarının azami üçte biri kullanılacak şekilde kişi alınacak ve salonlarda yeme ve içme olmayacaktır. Bu sektörlerde görev alan kişilerin maske takacaktır.
SPOR
17 Temassız, bireysel ve açık alanlarda yapılan spor faaliyetlerinin, antrenmanlarının ve seyircili müsabakalarının sosyal mesafe kuralları kapsamında (atletizm, binicilik, okçuluk, tenis, golf, triatlon, bisiklet, açık alan yüzme, yelken, herkes için spor etkinlikleri (bocce ve oriantrik), atıcılık, avcılık (sportif etkinlikler), hava sporları, motor ve araba yarışları) yapılması uygun görülmüştür.
18 Yüzme havuzlarında spor kulüplerinin performans yüzücülerinin ve lisanslı yüzücülerin antrenmanları, müsabakaları ve rehabilitasyon amaçlı engelli bireylerin çalışmaları yapılabilecektir. Yüzme havuzlarında görev alan kişilerin maske takacaklardır.Açık alanda bulunan yüzme havuzlarının ek-1 de belirtilen kurallar kapsamında çalışmaları uygun görülmüştür.
19 Plajların ek-2 de belirtilen kurallar kapsamında çalışmaları uygun görülmüştür.
20 Boks, güreş ve yakın dövüş spor dallarının antrenmanlarının mümkünse açık alanlarda veya iyi havalandırılmış ortamlarda yapılması uygun görülmüştür. Belirtilen spor dallarının müsabakaları açık alanda yapılabilecektir.
21 Açık alanlarda yapılacak müsabakalarda sosyal mesafe kuralları kapsamında seyirci kabul edilecek, kapalı alanlarda yapılacak müsabakalarda ise sosyal mesafe kuralı gözetilerek ve alanın azami üçte biri kullandırılacak şekilde seyirci alınacaktır.
22 Kapalı spor salonlarının (fitness, bireysel) sürekli bir şekilde havalandırılması, sosyal mesafe ve hijyen kuralları gözetilerek faaliyetlerini sürdürebileceklerdir. Çalışanlarının sürekli maske takması gerekmektedir.
23 Gençlik kamplarının yarı kapasite ile, sosyal mesafe, maske ve hijyen kuralları gözetilerek yapılması uygun görülmüştür.
TAŞIMACILIK
24 Otobüs, minibüs, “T izni” olan taksi, turistik minibüs izinli vb. taşımacılık yapan araçların şoför yanlarına yolcu alınmayacaktır. Otobüs, dolmuş ve minibüslerde yolcuların şoför koltuğunun bir arka koltuğunu boş bırakacak şekilde oturma düzeni ile yolcu taşınacaktır.
Yolculuk sırasında ve sonrasında araçlar mutlaka havalandırılacaktır. Araçta şoför ve yolcular maske takacaktır. Her seferden sonra araçlar dezenfekte edilecektir.
25 Ülkeye limanlarımızdan (Girne ve Gazimağusa) mal sevkiyatı amacıyla giriş yapan tır şöförleri son 72 saat içerisinde yaptırmış oldukları PCR testlerini ibraz edeceklerdir. Tır şoförlerinin test sürelerinin son 72 saati aşması halinde giriş limanlarında yapılacak olan antijen testlerinin negatif olması koşuluyla giriş yapabileceklerdir. Ayrıca her iki limandan Karar 1deki ada dışı giriş kriterlerine göre yolcu girişi yapılabilir.
26 Ülkemize havayolu ile gelen uçaklarda görevli olan çift aşılı uçucu personelin test sürelerinin son 72 saati aşması halinde havaalanlarında yapılacak antijen testlerinin negatif olması koşulu ile giriş yapabileceklerdir.
TURİZM
27 Otel restoranlarında masalar arası 2m olacak şekilde ve masaya servis yapılacak şekilde hizmet verilmesi, açık büfe verilme zorunluluğu olduğu zamanlarda yiyecek, içecek (çay ve kahve makinesi, sebil dahil) servisi görevliler tarafından sağlanması ve servislerin gerçekleşmesi esnasında ise tek kullanımlık plastik malzemeler kullanılması uygun görülmüştür.
28 Charter seferleriyle ülkemize gelecek kişiler ülke kategorilerinde belirtilen kriterlere göre işlem göreceklerdir.
29 Casinoya giriş yapacak kişilerin aşılı olması gerekmektedir. Aşısız müşteriler kabul edilmeyecektir. Salonda bulundukları süre zarfında maske takılacak ve sosyal mesafe kuralları gözetilecektir.
SEKTÖRLER
30 Restoranların, pastanelerin, kafelerin,meyhanelerin,kahvehanelerin, kıraathanelerin, kafeteryaların ve lokallerin kapalı alanlarının azami üçte biri kullanılacaktır. Masalar arası 2 metre olacak şekilde yerleştirilecektir.
31 Bar ve Clubların kapalı alanları kullanılmayacaktır. Bistro arası 2 metre olacak şekilde yerleştirilecektir. Açık alanlarına aynı anda her 2 m2’ye bir kişi düşecek şekilde müşteri kabul edilecektir. Ancak alana alınabilecek azami kişi sayısı 250 kişi ile sınırlandırılacaktır.
32 İşçi yatı evlerinin pandemi kuralları kapsamında sosyal mesafe ve iyi havalanan yerler olması gerekmektedir. Ortak kullanım alanlarında sosyal mesafe ve hijyen kurallarına azami dikkat edilecektir.
33 Tüp Bebek tedavisi nedeniyle ülkemize giriş yapacak kişiler Madde 1 ve Madde 2’de belirtilen giriş kriterlerine göre işlem göreceklerdir. Tedavi amacıyla karantina otellerinden Tüp Bebek Merkezleri’ne gitmesi planlanan kişiler, son 72 saat içinde yapılan negatif PCR veya antijen test sonuçları ile karantina otelinden 3-4 saatliğine alınıp tedavi sonrası tekrar karantina oteline bırakılacaktır. Karantina otelinden alınan kişinin sorumluluğu tamamen Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Müdürüne ait olacaktır. Karantina otellerinden alınıp tüp bebek merkezine götürülecek her kişi için hazırlanan taahhüt formu Sorumlu Müdür tarafından imzalanarak bu formlar Sağlık Bakanlığı Koordinasyon Kurulu’na tedavi izni için başvurulurken ibraz edilecektir.
34 İnternet kafelere giriş yapan kişiler kayıt altına alınacak ve kişiler bilgisayarları azami 2 saat kullanabileceklerdir.
35 Bet ofisler kapalı alanlarının üçte birini çalıştırılabilecektir. Bet ofislerinde yiyecek servisi yapılmayacaktır.
36 Gece klüplerinde görev alacak kişiler ülkeye girişte geldikleri ülke kriterlerine göre değerlendirilecektir.
EĞLENCE/ORGANİZASYON
37 Nişan, nikah, düğün, sünnet törenleri, düğün öncesi partiler kapalı alanlarda yapılmayacaktır.
-Gelin,damat ve birinci derece yakınları düğün tarihinden önceki son 48 saat içerisinde PCR testlerini yapacaklardır.
-Tören ve partilerlerde maske takılacak, oturma düzeni sosyal mesafe kuralı gözetilerek düzenlenecek, tebrik yapılmayacak, takı – para sandık içerisine atılacaktır.
-Düğün alanının büyüklüğüne göre her 2 m2’ye bir kişi düşecek şekilde sayının belirlenmesi ve aynı anda belirlenen sayı kadar alana misafir kabul edilmesi gerekmektedir. Alanların büyüklüğü ne olursa olsun aynı anda 250 kişiden fazla kişi alana alınmayacaktır.
-Düğünlerde sosyal mesafeyi bozacak ölçüde yakın mesafeli oyun, halay ve dans yapılmayacaktır.
DİĞERLERİ
38 Kapalı alanlarda eylem, miting ve törenlerin yapılmaması, açık alanlarda düzenlenecek eylem, miting ve törenlerin sosyal mesafe, maske kuralına uyarak yapılması uygundur.
39 Toplu ibadetler sosyal mesafe, maske ve hijyen kuralına uyularak ve ibadet edilecek kapalı alanların azami üçte biri kullanılarak yapılacaktır.
40 Covid-19 Pandemisine Karşı Ülkemizde İzlenecek Yol Haritası
COVID-19 Aktivite Riskleri
Düşük Risk Aktivite • Kırsal bir bölgede otel veya tatil evinde konaklamak
• Başkalarıyla birlikte yürüyüş, koşu veya bisiklete binme
• Temassız spor oynamak (golf, tenis gibi)
• Fiziksel mesafe kuralına uygun kamp yapmak
• Fiziksel mesafe kuralına uygun açık havada mangal/barbekü yakmak (10 kişiden az)
• Bir restorandan eve servis almak
• Market alışverişi yapmak
• Bir doktor muayenehanesine gitmek (yeterli havalandırma ve fiziksel mesafe kuralına uygun olarak)
Orta risk aktivite • Hava (uçak) yolculuğu
• Sosyal mesafe kurallarına uyarak plaja gitmek
• Otobüs ile seyahat etmek (havalandırması yeterli ve sosyal mesafe kuralları uygulanan)
• Eğlence parklarına gitmek (açık hava)
• Çocuk oyun alanları (açık hava)
• Uygun mesafe kurallarına uyarak halka açık havuzda yüzmek
• Az temaslı sporlar yapmak (voleybol, vs.)
• Açık havada aile ve arkadaşlar ile sosyal programa katılmak
• Fiziksel mesafe kurallarına uygun 10 kişiden az yemek organizasyonlarına katılmak.
• Fiziksel mesafe kurallarına uygun açık alanda restorant / meyhane /café/ pastane’ye gitmek
• Kuaföre/berbere ve güzellik salonları gitmek
• Yat gezisi (açık hava)
• Müze,kütüphane ve sergiye gitmek
• Alışveriş merkezine gitmek
• Kapalı ofis ortamında, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyarak çalışmak.
• Okul veya üniversiteye gitmek
• Üretim, fabrika.
• Düğün, nişan vs. törenleri ( sosyal mesafe ve hijyen kuralları uygulanması halinde)
Yüksek risk aktivite • Spor salonuna gitmek
• Restoranın kapalı alanında yemek yemek.
• Yüksek veya tam temaslı spor yapmak (futbol, basketbol vb.)
• Gece Klübü
• Yurt / Lojman
• Şantiye
• Yaşlı bakım evi
• Kumarhanelere (casino) gitmek
• Kapalı oyun salonları
• İbadethanede toplu ibadete katılmak
• Büyük konser mekânlarına gitmek
• Spor stadyumunda bir etkinliğe katılmak
• Açık büfe yemek servisi yapan mekanlar. (kapalı alan)
• Bar / clup / disko’ya gitmek
• Sinemaya gitmek
• Bet ofis/internet café
• Masaj / SPA salonları
100k kişide ortalama günlük vaka sayısı İş yeri çalışanları Aktiviteyi gerçekleştirecek olanlar
Yeşil (<1) • Vaka tanımına uyan kişilere test yapılması • Vaka tanımına uyan kişilere test yapılması
Sarı (1-9) • Yüksek risk aktivite iş yerlerine haftalık PCR/antijen tarama yapılması
• Orta risk aktivite iş yerlerine haftalık PCR/antijen tarama yapılması
• Düşük risk aktivite iş yerlerine iki haftalık PCR/antijen tarama yapılması • Vaka tanımına uyan kişilere test yapılması
Turuncu (10-24) • Yüksek risk aktivite iş yerlerine haftalık PCR/antijen tarama yapılması
• Orta risk aktivite iş yerlerine haftalık PCR/antijen tarama yapılması
• Düşük risk aktivite iş yerlerine iki haftalık PCR/antijen tarama yapılması • Aşısız bireylere son 72 saatlik PCR veya antijen testi.
Kırmızı (25-34) • Yüksek risk aktivite iş yerlerin kapatılması (açık olması zorunlu yerler, yaşlı bakım evleri, lojman, yurt vb.) hariç.
• Orta risk aktivite iş yerlerine yerel epidemiyolojik veriler doğrultusunda gerekli görülmesi halinde kapanma ve haftalık PCR/antijen tarama yapılması.
• Düşük risk aktivite iş yerlerine iki haftalık PCR/antijen tarama yapılması • Yüksek risk aktiviteleri kapalı.
• Orta risk aktiviteler için aşısız bireyler son 72 saatte PCR testi veya antijen testi yapmak
Koyu Kırmızı (35 ve üzeri ve/veya hastane kapasitesinin dolması) • Tam kapanma (acil ihtiyaçlar hariç) • Tam kapanma (acil ihtiyaçlar hariç)
*Covid 19 Pandemisinin dünyadaki genel durumu, varyant yayılımı, ülkemizdeki seyri ve ülkenin aşılanma oranına göre belirtilen kriterler değişiklik gösterebilir.
EK-1
Açık Alanlarda Bulunan Yüzme Havuzlarında Uyulması Gereken Kurallar
• Havuz suyu klor seviyesi ve pH’ının “Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları Hakkında Yönetmelik”te belirtilen seviyelere uygunluğu sağlanmalı, periyodik olarak ölçülmeli ve kayıt altına alınmalıdır. Havuzların mümkün olan en üst değerde klorlanması önerilir.
• Klor seviyesinin düşme olasılığının yüksek olduğu yüksek sıcaklığın olduğu saatlerde klor seviyesini uygun değerde tutmak için çalışmalar yapılmalıdır.
• Havuz alanına girişte öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtileri olanlar havuzu kullanamaz.
• Havuzlarda işleyişten sorumlu bir personel belirlenir.
• Havuz alanlarının kapasitesi 5 metrekareye bir kişi olacak şekilde belirlenir.
• Havuz alanı içinde sosyal mesafe 1,5 metredir. Dinlenme koltukları ve şezlonglar arası mesafe de en az 1,5 metre olmalıdır.
• Bu alanlarda kapasite fazlası kalabalık oluşmasını engellemek için, havuz kapasite bilgisi alan girişine asılır. İçeriye girilmesini engelleyecek basit bir uyarıcı/engelleyici konulur.
• Tesis girişlerinde kişiler maske takmak zorundadır. Tesis çalışanları sürekli maske takacaklardır.
• Her misafirin havuz girişinde el hijyeni sağlaması zorunludur. Havuz girişinde ve uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulur.
• Sosyal mesafe kurallarına uyulur. Aynı ailedekiler bir arada bulunabilir.
• Kullanıcılar yüzme havuzuna girmeden önce duş alır, el ve ayak dezenfeksiyonu yapılır.
• COVID-19 temas riskini artıracağından havuzlarda uzun süre kalınmaz.
• Şezlongların üzerinde kumaş minder kullanılmaz. Yıkanabilir/silinebilir minderler kullanılması durumunda misafir kullanımı sona erdikten sonra temizlenir.
• Soyunma kabinlerinin kullanımında sosyal mesafeye dikkat edilir. Kabinler her kullanımdan sonra temizlenir.
• Kişilerin kendilerine ait plaj havlusu getirmesi/kullanması teşvik edilmelidir. Yanında getirmeyenler için havluların poşetli veya bir görevli personel tarafından misafire verilmesi sağlanır. Havlu vb. tekstil ürünleri en az 60 derecede yıkanır.
• Bu alanlardaki plastik ve çelik yüzeylere dokunulduğunda yüze, göze, ağıza ve buruna dokunulmaz, dokunulduğunda eller su ve sabunla yıkanır ya da el antiseptiği kullanılır.
• Havuzların dezenfeksiyonu ve mikrobiyolojik kalite testleri mevzuata uygun olarak düzenli yapılır.
• Havuzlarda toplu aktivite, egzersiz, dalış dersleri vb. uygulamalar yapılmaz.
• Deniz gözlüğü, şnorkel, palet gibi malzemeler paylaşılmaz. İçecek dolapları ve oturma grupları sıklıkla temizlenir ve dezenfekte edilir. Bunların yanında kolay ulaşılabilecek şekilde el antiseptiği bulundurulur.
• Kafe ve restoran hizmetleri sunulması durumunda bu sektörlerle ilgili daha önce belirlenen kurallara göre faaliyet gösterir.
• Çocukların sosyal mesafeyi korumaları zor olacağından bu alanlar ebeveyn gözetiminde kullanır.
• Bu alanların genel temizliği her gün su ve deterjanla düzenli olarak yapılır. Toz çıkaran süpürme veya yüksek basınçlı su veya kimyasal püskürtme işlemleri uygulanmaz.
• Tuvalet alanlarına giriş kapıları otomatik kapı sistemine çevrilmelidir. Bu imkân yoksa tuvalet alanına giriş kapılarının kolları çok sık dezenfekte edilir.
• Tuvaletlerin zeminleri, klozetler, pisuvarlar, lavabolar, musluk ve batarya başlıkları, kapı kolları sık sık temizlenerek dezenfekte edilir.
• Tuvalet girişlerine el hijyeni ve el yıkama ile ilgili afişler asılır.
• Tuvalet ve lavaboların temizlik saatleri kayıt edilir ve görünür şekilde asılır.
• Tuvaletlerde devamlı sıvı sabun, tuvalet kâğıdı ve kâğıt havlu bulundurulur. Hava ile el kurutma cihazları kullanılmaz
Ek 2
Plajlarda Uyulması Gereken Kurallar
• Plaj ve yüzme alanlarına girişlerde kişiler maske takmak zorundadır. Tesis çalışanları sürekli maske takacaklardır.
• Plaj ve yüzme alanında tüm işleyişten sorumlu en az bir personel sürekli olarak bulundurulur.
• Her misafirin plaja girişte el hijyeni sağlaması zorunludur. Plaj girişinde ve uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulur.
• Öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtileri olan ve vaka temaslı personel çalıştırılamaz. Bu belirtileri gösteren misafirler plaj ve yüzme alanlarını kullanamaz.
• Plaj ve yüzme alanında kişiler arasındaki sosyal mesafe en az 1,5 metre olacak şekilde önlemler alınır.
• Şezlonglar arası mesafe de en az 1,5 metre olarak ayarlanır. Gölgelikler arası mesafe şezlonglar arası mesafeye uygun olacak şekilde düzenlenir.
• Plaj ve yüzme alanlarının kapasitesi 5 metrekareye bir kişi olacak şekilde belirlenir.
• Localarda sosyal mesafe kurallarına uygun olarak düzenleme yapılır. Loca alanlarında 2 metrekareye bir kişi olacak şekilde kapasite belirlenir.
• Sosyal mesafe kurallarına uyulur. Aynı ailedekiler veya otellerde aynı odada konaklayan misafirler bir arada bulunabilir.
• Plaj alanında kalabalık oluşmasını engellemek için, sosyal mesafe ve büyüklüğe göre kapasite belirlenir. Kapasite bilgisi plaj girişine asılır. Kapasiteden fazla misafirin alanı kullanmaması için önlem alınır.
• Şezlongların üzerinde kumaş minder kullanılmaz. Yıkanabilir/ silinebilir minderler kullanılması durumunda misafir kullanımı sona erdikten sonra temizlenir.
• Soyunma kabinlerinin kullanımında sosyal mesafeye dikkat edilir. Kabinler her kullanımdan sonra temizlenir.
• Kişilerin kendilerine ait plaj havlusu getirmesi/kullanması teşvik edilmelidir. Yanında getirmeyenler için havluların poşetli veya bir görevli personel tarafından misafire verilmesi sağlanır. Havlu vb. tekstil ürünleri en az 60 derecede yıkanır.
• İçecek dolapları ve oturma grupları sıklıkla temizlenir ve dezenfekte edilir. Bunların yanında kolay ulaşılabilecek şekilde el antiseptiği bulundurulur.
• Kafe ve restoran hizmetleri sunulması durumunda bu sektörlerle ilgili daha önce belirlenen kurallara göre faaliyet gösterir
• Grup aktiviteleri yapılmaz. Su sporu aktiviteleri bireysel olarak veya ailede eșler ve çocuklar ile birlikte yapabilir. Otellerde oda numarası üzerinden rezervasyon ve takibinin yapılması kaydıyla aynı odada kalanlar birlikte spor yapabilir.
• Spor etkinliği alet ve araçlarının kullanımı sonrasında her türlü malzeme ve ekipmanlar su ve deterjanla temizlenmeli sık dokunulan yüzeyler dezenfekte edilmelidir.
• Deniz parașütü vb. bireysel su sporları etkinliklerinde çalıșanlar dahil tekne kapasitesinin yarısı sayıda kiși alınır.
• Turizm amaçlı su altı ve su üstü sportif faaliyetlerinde kullanılan tüp, denge yeleği, can yeleği ve benzeri ekipmanların faaliyet süresince sadece bir kiși tarafından kullanılması ve kullanıldıktan sonra dezenfekte edilmesi sağlanır.
• Tuvalet alanlarına giriș kapıları otomatik kapı sistemine çevrilmelidir. Bu imkân yoksa tuvalet alanına giriș kapılarının kolları çok sık dezenfekte edilir.
• Tuvaletlerin zeminleri, klozetler, pisuvarlar, lavabolar, musluk ve batarya bașlıkları, kapı kolları sık sık temizlenerek dezenfekte edilir.
• Tuvalet girișlerine el hijyeni ve el yıkama ile ilgili afișler asılır.
• Tuvalet ve lavaboların temizlik saatleri kayıt edilir ve görünür șekilde asılır.
• Tuvaletlerde devamlı sıvı sabun, tuvalet kâğıdı ve kâğıt havlu bulundurulur. Hava ile el kurutma cihazları kullanılmaz.
Ek 3 Temaslı Evde Karantina Kriterleri