Türkçeye Sil baştan olarak uyarlanan Eternal Sunshine of the Spotless Mind isimli filmdeki gibi belirli anılar silinebilir mi?
İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, ‘shank’ adı verilen proteinin çeşitli nöronlar arasındaki bağın ne kadar güçlü olduğunu belirleten reseptörler için destek görevi gördüğünü, bunun bir sonucu olarak da beta-bloker propranolol kullanımıyla anıların değiştirilebileceğini ortaya koydu.
Bu proteinin bozulması halinde anılar değiştirilebilir hale geliyor.
Fareler üzerinde denendi
Bilim insanları Pavlov’un koşullanma deneyine benzer şekilde, farelere elektroşok veren bir düğme kullanılarak düğmeyi korkuyla ilişkilendirilmeleri öğretildi.
Farelere düğme kullanılarak bu hafızaları hatırlatıldı ve hemen ardından propranolol uygulandı.
Farelerde daha önceki deneylerde olduğu gibi hafıza kaybı yaşanmadı.
Araştırmacılar anıların istikrarsız hale gelip gelmediğini belirlemek için ‘shank’ proteinin varlığını kullandı ve istikrarsız gelmediğini gördü.
Travma geçiren insanlarda kullanılabilir
Uzun dönem hafıza, isimler, yerler ve olaylar gibi gerçeklere dayalı bellek ve duygular veya beceriler olarak iki kategoriye ayrılıyor.
İçgüdüsel hatıraların değiştirilebileceğine inanan bilim insanları bu tür araştırmaların Travma Sonrası Stres Bozukluğu’ndan muzdarip insanlara yardımcı olabileceğini belirtiyor.
Dr Amy Milton, “Zamanla hayvanlarda anıları değiştirilebilir kılan faktörleri belirleyebileceğimizi ve bunları insan hastalara aktarabileceğimizi umuyoruz” dedi.
TRT